Kontrola jakości wody

Kontrola jakości wody

Produkty do uzdatniania wody: wielopłaszczyznowa forma sztuki.

Produkty do uzdatniania wody odgrywają główną rolę w procesie modyfikacji właściwości wody nieuzdatnionej w określony sposób. Ponieważ jednak woda jest wykorzystywana do wielu różnych zastosowań o różnych wymaganiach, każdy klient będzie miał własną definicję „optymalnego” uzdatniania wody. Więcej…

Systemy chłodzenia

Biocydy, stabilizator twardości, zapobieganie korozji, środki dyspergujące

 

LINK DO STRONY

Systemy wentylacji i klimatyzacji budynków oraz myjki powietrzne.

Kontrola drobnoustrojów chorobotwórczych w urządzeniach do przetwarzania powietrza

LINK DO STRONY

Woda pitna i wyposażenie

Kondycjonowanie, przechowywanie i transport wody pitnej

LINK DO STRONY

Kontrola Legionelli

W systemach z wodą zimną oraz ciepłą

LINK DO STRONY

Baseny

uzdatnianie wody bez chloru

LINK DO STRONY

Produkty do uzdatniania wody: definicja

 

Produkty do uzdatniania wody są definiowane w Wikipedii jako „proces zmiany jakości wody w określonym celu”.

Istnieją zasadniczo dwa rodzaje oczyszczania wody:

 

  • Usuwanie substancji z wody (np. Czyszczenie, dezynfekcja wody / sterylizacja, usuwanie żelaza, demanganizacja, zmiękczanie, odsalanie itp.)
  • Dodanie substancji, tj. Środków chemicznych do dezynfekcji wody do wody, jak również dostosowanie określonych parametrów (np. Dawkowanie, regulacja pH, rozpuszczonych jonów i przewodności).

 

Zakres możliwych opcji uzdatniania ze środkiem do dezynfekcji wody jest zatem szeroki i obejmuje znacznie więcej niż „tylko” sterylizację i odkażanie wody. Przyjrzyjmy się bliżej niektórym typowym metodom uzdatniania wody:

 

Fizyczne uzdatnianie wody: filtracja

 

Jedną z najbardziej znanych metod i kluczowym elementem praktycznie każdej stacji uzdatniania wody jest proces filtrowania wody. Przy odrobinie wiedzy technicznej możesz samodzielnie zbudować filtr do wody. W zależności od jakości i wielkości porów filtrów, piasek, cząstki stałe, pierwotniaki, glony, bakterie, a w skrajnych przypadkach nawet wirusy można usunąć z wody. Najwyższy poziom uzdatniania wody za pomocą technologii filtrów nazywany jest „ultrafiltracją”, procesem wykorzystywanym do produkcji ultra czystej wody za pomocą technologii membranowej, najczęściej w sektorze zaawansowanych technologii.

Oprócz filtrów o różnych „rozmiarach oczek”, które obejmują również filtry żwirowe lub piaskowe, filtry z węglem aktywnym są szczególnie rozpowszechnione w systemach uzdatniania wody. Z jednej strony węgiel aktywny jest stosunkowo tani, a z drugiej jego właściwości umożliwiają wydobywanie niepożądanych substancji chemicznych z wody. Nie tylko duże wodociągi, ale także wiele domowych systemów uzdatniania wody wykorzystuje wiele filtrów ułożonych w rzędzie. Zazwyczaj obejmują one filtr wstępny, filtr zgrubny, filtr dokładny (np. Zawierający ziemię okrzemkową) i filtr z węglem aktywnym. Ponadto wiele mobilnych systemów uzdatniania wody, takich jak te stosowane w odpowiedzi na klęski żywiołowe, zawiera wielostopniowe systemy filtracji.

Niestety, filtry są podatne na „zbrylanie się” z osadzonymi cząstkami, a także są zanieczyszczone z powodu wzrostu drobnoustrojów i tworzenia biofilmu. Dlatego filtry należy regularnie czyścić, konserwować, dezynfekować i / lub wymieniać, aby zapewnić optymalne uzdatnianie wody. Sanosil AG oferuje w tym celu szereg doskonałych produktów do uzdatniania wody zawierających nadtlenek wodoru i jony srebra.

 

Chemikalia do uzdatniania wody

 

Podstawowym procesem związanym z chemikaliami do uzdatniania wody jest zmiękczanie, które najczęściej osiąga się poprzez wymianę jonową. Zasada wymiany jonowej jest rodzajem obróbki, w której rozpuszczone sole Ca2 + (wapno) i Mg2 + (magnez) są usuwane z wody w celu zmniejszenia jej twardości. Podczas tego procesu woda pitna jest przepuszczana przez specjalne żywice jonowymienne wykonane z tworzywa sztucznego. Wymienniki pobierają rozpuszczone jony z określonym ładunkiem i uwalniają odpowiednią ilość różnych jonów z tym samym ładunkiem. Oznacza to, że cząsteczki wapna i magnezu są usuwane z wody.

 

Dezynfekcja wody

 

Natomiast w przypadku dezynfekcji wody lub sterylizacji wodą chodzi przede wszystkim o zabicie w wodzie patogennych, tworzących śluz lub korozyjnych drobnoustrojów. Ten typ systemu jest zazwyczaj związany z zewnętrznymi systemami uzdatniania wody opartymi na chemicznych tabletkach do uzdatniania wody (np. Nadmanganian potasu lub tabletki chloru) lub środkami do dezynfekcji wody, takimi jak Sanosil S015. Jednak w przemysłowym uzdatnianiu wody dezynfekcja wody za pomocą lamp UV, dwutlenku chloru, ozonu, chloru itp. jest bardziej powszechna – nie tylko dlatego, że błędy użytkownika mogą szybko doprowadzić do uwolnienia substancji toksycznych, dlatego wymagana jest operacja specjalistyczna.

Oprócz procesów chemicznych istnieje również dezynfekcja termiczna – wrząca woda jest przecież najprostszą z nich. Ta metoda jest również stosowana do zabijania legionelli w systemach gorącej wody poprzez regularne podnoszenie temperatury wody powyżej 60 stopni Celsjusza. Chociaż dezynfekcja termiczna jest bardzo niezawodną metodą, wymaga dużo energii. Ponadto wapno i magnez wytrącają się, gdy woda jest silnie podgrzewana, chyba że przeciwdziała się temu przez stabilizatory, takie jak fosfoniany. Dlatego sterylizacja wodą termalną jest mniej odpowiednia do uzdatniania wody na dużą skalę.

Dezynfekcja wody jest nie tylko bardzo powszechna w uzdatnianiu wody pitnej, ale także w obszarze wody chłodzącej. O ile woda chłodząca nie jest poddawana działaniu biocydów, takich jak Sanosil C, struktury śluzowe i / lub biofilmy będą tworzyć się niemal natychmiast na wszystkich powierzchniach. To nie tylko utrudnia przepływ przez rury, ale także zmniejsza wymianę ciepła w wymiennikach ciepła – a tym samym obniża wydajność całego systemu. Ponadto te biofilmy masowo powodują korozję, dając efekt analogiczny do próchnicy zębów.

 

Produkty do konserwacji wody uzdatnionej

 

Ochrona wody jest równie ważna jak dezynfekcja wody. Różnica między dezynfekcją a ochroną polega na tym, że w pierwszym przypadku aktywnie zmniejsza się liczba drobnoustrojów w wodzie. Natomiast celem konserwacji wody jest po prostu zapewnienie, że wszelkie istniejące mikroby nie mogą już się rozmnażać. Jest rzeczą oczywistą, że do ochrony wody potrzeba znacznie mniej chemikaliów do uzdatniania niż do dezynfekcji samej wody.

Najbardziej znaną formą konserwacji wody jest bez wątpienia uzdatnianie wody w basenach za pomocą roztworu wybielacza chlorowego (baseny publiczne) lub tabletek do uzdatniania wody (baseny prywatne) jako produktów do ochrony wody.

Najważniejszą metodą konserwacji wody jest jednak tzw. „Ochrona linii”. Wynika to z faktu, że gdy woda została doskonale oczyszczona w zakładach wodociągowych przy użyciu metod wymienionych powyżej, musi jeszcze przejść długą drogę, aby dotrzeć do konsumenta końcowego. Dlatego do wody pitnej dodaje się niewielką dawkę środka dezynfekującego, aby zapobiec późniejszemu zanieczyszczeniu.

Produkty do uzdatniania wody Sanosil są nie tylko wyjątkowo skuteczne w dezynfekcji wody – są również idealne do konserwacji wody dzięki niskiej zawartości srebra, która hamuje ponowne zanieczyszczenie.