Kondycjonowanie, przechowywanie i transport wody pitnej
Produkty do uzdatniania wody pitnej odgrywają ważną rolę w zaopatrzeniu w wodę pitną i jej konserwacji. Zapewnienie dostaw wysokiej jakości wody pitnej stanowi szereg wyzwań logistycznych i technicznych. W zależności od poziomu rozwoju technicznego, główna odpowiedzialność spoczywa tu albo na sektorze prywatnym, albo na odpowiednich władzach miejskich.
„Procesy produkcyjne”, tj. Różne sposoby rafinacji i zamiany wody nieoczyszczonej na wodę pitną, są zbiorczo określane jako „uzdatnianie wody pitnej”. Więcej…
Woda pitna jest przetwarzana przemysłowo za pomocą środków do uzdatniania wody pitnej w dużych zakładach przez około 150 lat. Wynikało to z uznania związku między zanieczyszczoną wodą pitną a chorobami takimi jak tyfus i cholera, a tym samym potrzebę skutecznego uzdatniania wody pitnej, aby temu zapobiec.
W zależności od źródła wody nieuzdatnionej do produkcji wody pitnej stosuje się różne procesy, ponieważ jakość i skład chemiczny mogą się różnić. Na przykład istnieją różne rodzaje wody nieoczyszczonej: woda meteorytowa (deszcz), woda powierzchniowa (jeziora, rzeki), woda źródlana i woda gruntowa.
Obecnie uzdatnianie wody pitnej obejmuje technologie dostosowane do właściwości wody nieuzdatnionej, takie jak czyszczenie, sterylizacja, usuwanie żelaza i manganu oraz, w zależności od pożądanego stopnia twardości, odsalanie / zmiękczanie, a także dodawanie minerałów w celu ochrony rury wodociągowe przed korozją. W razie potrzeby dodaje się również środek dezynfekujący wody pitnej, aby zapobiec ponownemu zanieczyszczeniu w procesie znanym jako „ochrona linii”.
Oczyszczanie ścieków jest również związane z tym tematem, jednak nie będzie to szczegółowo omawiane tutaj.
Mechaniczne procesy oczyszczania wody pitnej należą do najstarszych i najprostszych metod uzdatniania wody pitnej. Na przykład filtry żwirowe i filtry piaskowe były używane już w średniowieczu do czyszczenia wody deszczowej przed przechowywaniem jej w zbiorniku. Inne metody mechaniczne stosowane w uzdatnianiu wody pitnej obejmują zgrabiarki, sita i filtry, w tym filtry nano i osmozy. Oprócz piasku i ziemi okrzemkowej filtry węglowe są również powszechnie stosowane w wodociągach.
Podczas oczyszczania wody pitnej celem jest usunięcie mętnych substancji, takich jak piasek, glony, brud, itp. Z nieuzdatnionej wody. Flokulanty są również często dodawane w celu zwiększenia wydajności filtrów. Substancje te zapewniają, że małe cząstki brudu zlewają się, tworząc większe grudki, które następnie zostają złapane w siatki filtracyjne. Same filtry muszą być regularnie płukane, aby zapobiec zbrylaniu. Gdy filtry są ponownie płukane, zawieszone ciała stałe są wypłukiwane i wypłukiwane w przeciwnym kierunku.
Nie jest możliwe usunięcie wszystkich niepożądanych substancji z wody pitnej za pomocą konwencjonalnych filtrów. Wyeliminowanie w szczególności substancji rozpuszczonych wymaga innych środków. Wiele z nich, takich jak żelazo i mangan, można usunąć za pomocą utleniania. W tym celu do wody dodaje się środki do uzdatniania wody na bazie tlenu, powietrza, nadtlenku wodoru lub nadmanganianu potasu. Ten ostatni jest również dostępny w postaci tabletek do dezynfekcji wody pitnej (tabletki chloru) lub do uzdatniania wody pitnej podczas zajęć na świeżym powietrzu.
Przez wdmuchiwanie powietrza do wody, substancje mogą być również przekształcane w postać gazową i tym samym „wydmuchiwane” lub usuwane, np. nadmiar chloru, węglowodorów, związków siarki itp. Proces ten poprawia smak wody poprzez usuwanie niepożądanych zapachów i jest znany jako usuwanie.
Hybrydowa forma chemicznego i mechanicznego uzdatniania wody obejmuje zastosowanie absorberów. Filtry do wody zawierające węgiel aktywny udowodniły swoją wartość w tej dziedzinie. Ogromna powierzchnia węgla aktywnego i gotowość, z jaką wiąże się wiele substancji, pozwala na wydobycie innych niepożądanych substancji z wody.
Oprócz filtracji, technologie biobójcze są również stosowane do dezynfekcji wody pitnej. Znane metody uzdatniania wody biobójczej obejmują dezynfekcję UV (bardzo szybko zabijają promienie UV), ozonowanie, chlorowanie dwutlenku chloru i specjalne środki dezynfekujące do wody pitnej, takie jak Sanosil Super 25. Nacisk kładziony jest na zabijanie wszystkich drobnoustrojów w sposób zrównoważony i niezawodny smak wody.
Dezynfekcja termiczna (gotowanie wody) nie jest opłacalna w dużych zakładach uzdatniania wody pitnej z powodu wymaganego wysokiego zużycia energii i jest naprawdę praktyczna tylko w przypadku zajęć na świeżym powietrzu i / lub jako środek nadzwyczajny w gospodarstwie domowym (np. W przypadku nagłego skażenie mikrobiologiczne).
W celu późniejszej konserwacji uzdatnionej wody pitnej i ochrony przed ponownym skażeniem, przeprowadza się proces znany jako ochrona linii. Skutki działania ozonu i promieniowania UV są ostre, ale nie trwają długo. Dlatego do wody pitnej dodaje się niewielką ilość prosuktów do uzdatniania wody pitnej w postaci środka dezynfekującego do uzdatniania wody pitnej. Chociaż ma to sens z technologicznego punktu widzenia, jest również przedmiotem pewnej krytyki. Zasadniczo wielu konsumentów nie podoba się pomysł dodania środka dezynfekującego wody pitnej do wody pitnej. Ponadto przy stosowaniu uznanego środka dezynfekującego do wody pitnej istnieje ryzyko korozji