Dezynfekcja sprayem i przetarciem. Idealny na wstępnie oczyszczonych powierzchniach
Dezynfekcja powierzchni obejmuje stosowanie chemicznych środków dezynfekujących do powierzchni w celu ich sterylizacji. Różni się od dezynfekcji aerozolem i wodą w odniesieniu do wymagań dotyczących środka dezynfekującego i sposobu stosowania.
Z reguły zakłada się, że ten typ dezynfekcji obejmuje przede wszystkim obróbkę łatwych do czyszczenia, zmywalnych i odpornych na chemikalia powierzchni. Więcej…
Sanosil AG: środki do dezynfekcji powierzchni – 30 lat badań i produkcji
Od ponad 30 lat Sanosil AG produkuje środki dezynfekujące do wody, powietrza i powierzchni. Zdobyte w ten sposób doświadczenie informuje o naszych badaniach i rozwoju, umożliwiając nam ciągłe ulepszanie i optymalizację naszych środków dezynfekujących, nawet po tych wszystkich latach.
Czy nadtlenek wodoru dezynfekuje powierzchnie? Niezwykle udana kombinacja nadtlenku wodoru i srebra pozostaje taka sama od samego początku. Stanowi ona doskonałą receptę na dezynfekcję powierzchni nawet dzisiaj. Z uwagi na swoją skuteczność jest to metoda odkażania wykorzystywana m.in. w ośrodkach medycznych.
Aplikacje dla środków dezynfekujących w profesjonalnych warunkach:
Następujące aplikacje zawsze wymagają profesjonalnej sterylizacji przestrzeni:
• Przemysł spożywczy (miejsca pracy, pomieszczenia produkcyjne)
• Przemysł farmaceutyczny, laboratoria
• Medycyna i opieka domowa (szpitale, gabinety lekarskie, domy opieki)
• Aplikacje weterynaryjne (praktyki)
Zwykle wyszkoleni sanitariolodzy i eksperci od dezynfekcji są odpowiedzialni za dezynfekcję powierzchni w wyżej wymienionych obiektach.
Ustawienia prywatne to wszystkie obiekty, w których stosowane są środki dezynfekujące. Zazwyczaj jednak za dezynfekcję powierzchni w tych miejscach nie odpowiadają specjalnie wyszkoleni pracownicy. Wspomniane obiekty to:
• Biura / przemysł
• Budynki administracyjne, recepcje
• Szkoły, żłobki, przedszkola
• Gospodarstwa domowe
W wielu obszarach niewłaściwa, przesadzona lub niewystarczająca dezynfekcja oznacza, że ludzie bawią się szybko i luźno, stosując dezynfekcję powierzchni. Sprawcą jest brak wiedzy na temat mikrobiologii i środków dezynfekujących. Szkolenie użytkowników w zakresie stosowania płynów dezynfekujących, szczególnie w tych obszarach, może sprawić, że dezynfekcja powierzchni będzie o wiele bardziej skuteczna. Co więcej, podnoszenie kwalifikacji osób zajmujących się odkażaniem, czyni cały proces dodatkowo przyjaznym dla środowiska oraz przyjemnym dla konsumentów.
Opory są najgorszą konsekwencją niewłaściwego odkażania. W rezultacie środki dezynfekujące nie osiągają już pożądanego rezultatu. Szczególnie niepokojący jest fakt, że środki dezynfekujące (zwłaszcza te oparte na czwartorzędowych kationach amoniowych lub quatach) również promują odporność na antybiotyki.
Które powierzchnie powinny być traktowane środkami dezynfekującymi? Jak dezynfekować powierzchnie?
Co powinno być dezynfekowane, kiedy, jak, przez kogo i z czym – wszystko to musi być określone w planie higieny. Plan higieny zazwyczaj obejmuje wszystkie powierzchnie, które są narażone na wysoki kontakt z materiałami chorobotwórczymi. Dodatkowo uwzględnia także miejsca, które są narażone na częsty kontakt ze skórą. Są to tak zwane powierzchnie kontaktowe. Poniżej znajdą Państwo przykłady powierzchni w obszarach zagrożonych, które można rozważyć do sterylizacji:
-Podłogi i powierzchnie robocze
-Powierzchnie często dotykane (klamki, balustrady)
-Urządzenia sanitarne (toalety, zlewy, krany)
-Powierzchnie zabiegowe (kanapy, łóżka)
-Wyposażenie medyczne.
Do dezynfekcji powierzchni nie należy stosować płynów dezynfekujących na bazie alkoholu. Rozwiązanie, które spisuje się w przypadku płynów do dezynfekcji rąk oraz specjalnych produktów do dezynfekcji narzędzi nie jest przeznaczone do odkażania powierzchni. Produkty te zazwyczaj zawierają dodatki mające na celu utrzymanie elastyczności rąk lub instrumentów. Na powierzchniach często tworzą niepożądaną i śliską warstwę. Ponadto dezynfekcja powierzchni alkoholem nadaje się tylko jako szybko działający środek dezynfekujący do bardzo małych obszarów, ponieważ łatwopalność oparów alkoholu stanowi zagrożenie.
Nie dezynfekuj powierzchni przed ich czyszczeniem!
Brud znacznie zmniejsza działanie każdego środka dezynfekującego na wszystkich powierzchniach. Hasło to brzmi: „Nie możesz dezynfekować brudu”. Kurz, tłuszcz, krew i inne zanieczyszczenia powierzchniowe tworzą idealną warstwę ochronną dla wszystkich mikroorganizmów. Równocześnie zabezpieczają je przed środkami dezynfekującymi. Czyszczenie usuwa te warstwy ochronne, zapewniając drogę do dezynfekcji powierzchni. Dzięki temu czyszczenie zwiększa ogólną skuteczność dezynfekcji powierzchni. Proste czyszczenie powierzchni dokładnie wodą z mydłem twarogowym, bez preparatów dezynfekujących, usuwa do 99% patogenów. Nie dezynfekuj powierzchni bez odpowiedniego planu higieny! Innymi słowy, tylko dezynfekcja powierzchni, która jest odpowiednio zaplanowana i przeprowadzana regularnie i konsekwentnie z odpowiednią wiedzą specjalistyczną, będzie widocznie skuteczna. Dowolna dezynfekcja bez planu promuje jedynie odporność na patogeny i marnuje dużą część spektrum działania dezynfekującego. Szczególnie bakterie reagują szybko i bezwzględnie na niekonsekwentnie stosowane koncepcje higieny.
Dezynfekcja powierzchni: wycieranie jest lepsze niż opryskiwanie
Rozpylana dezynfekcja czyszczonych powierzchni jest bardzo popularna, ale ma jedną istotną wadę. Powierzchnie nie są nią całkowicie pokryte. Może się to wiązać z rozwijaniem się niepożądanych aerozoli. Dlatego metoda opryskiwania i wycierania powinna być stosowana zawsze, gdy jest to możliwe. Dzięki temu uda nam się osiągnąć optymalny stopień odkażenia.
Z reguły receptura każdego środka dezynfekcyjnego do powierzchni jest zaprojektowana tak, aby optymalnie zwilżyć powierzchnie. Zwykłe natryskiwanie oznacza, że jego potencjał zabijania zarazków nie jest w pełni wykorzystywany. W przeciwieństwie do tego, jeśli powierzchnia – po uprzednim dokładnym oczyszczeniu – zostanie dodatkowo zdezynfekowana przez przecieranie (np. Ściereczkami, ściereczkami lub mopami pokrytymi środkiem dezynfekującym), zastosowanie mechaniczne służy nie tylko do optymalnego zwilżenia powierzchni, ale także do przerwania grubszego zarazka – pokryte warstwami. Na przykład w poczekalni mogą pojawić się wysuszone kropelki plwociny wynikające z kichania lub kaszlu. To sprawia, że dezynfekcja poprzez wycieranie lub natryskiwanie i wycieranie jest idealnym wyborem do dezynfekcji powierzchni.
Ustawienia prywatne często pokazują nieprawidłowe lub nieodpowiednie środki dezynfekujące. Stosowanie środków czyszczących sanitarnych i kuchennych z dodatkiem płynów dezynfekujących (zwykle chlorku benzalkoniowego lub innego czwartorzędowego kationu amonowego) stało się niemal modne. Zwykle są jednak stosowane niespecyficznie i często są zbyt słabe, aby odpowiednio dezynfekować powierzchnie. Oświadczenia reklamowe, takie jak „Usuwają 99,9% bakterii”, brzmią imponująco. W praktyce jednak te hasła rzadko są realistyczne. W szczególności, jeśli weźmiemy pod uwagę krótkie czasy stosowania. Użyte w ten sposób płyny promują tylko odporne zarazki.
W Sanosil AG możesz nie tylko zaopatrzyć się w odpowiedni płyn do dezynfekcji powierzchni, ale również skorzystać z bezpłatnych konsultacji dotyczących ich optymalnego wykorzystania. Z chęcią udzielimy przydatnych wskazówek dotyczących rozwiązań do dezynfekcji powierzchni.